Dinamički DNS

Vlasnik ste web stranice, a nemate statičku IP adresu? U tom slučaju vrijeme je da se upoznate sa dinamičkim DNS-om.

Hosting web stranice

Kako bi vaša stranica bila vidljiva na internetu, u osnovi je potrebno sljedeće:

  • Domena
  • DNS
  • Server

Čemu što služi?

Domena služi kako bi ljudi koji će posjećivati vašu web stranicu mogli jednostavnije zapamtiti adresu vaše stranice, te umjesto npr. 93.184.216.34 u preglednik upisati example.com.

Kako bi računalo znalo gdje se nalazi domena, potrebno je imati bazu u kojoj će biti pohranjene IP adrese domena. Tu ulogu preuzima DNS. DNS je zapravo “knjiga interneta”, poslužitelj koji je zadužen za to da www.example.com prevede u računalu poznati oblik (IP adresu).

Server je računalo na kojemu su pohranjene datoteke vaše web stranice. Na web serveru se može nalaziti samo jedna stranica, a može ih se nalaziti i nekoliko stotina.

Kao što sam već naveo, kako bi se domena pretvorila u računalu poznati oblik potreban je DNS. Kao što znate, postoje dvije vrste IP adrese, statičke i dinamičke. Ukoliko niste zakupili statičku IP adresu od vašeg pružatelja internetskih usluga (ISP), vrlo vjerojatno imate dinamičku IP adresu. U tom slučaju, vaša javna IP adresa mijenja se svaka 24 sata. Kako bi držanje web stranice pri dinamičkoj IP adresi bilo što jednostavnije, postoji usluga koja se naziva dinamički DNS.

Njegova je uloga da kada mu klijent softver instaliran na serveru signalizira promjenu IP adrese, pri čemu će staru IP adresu zamijeniti novom. To će biti izvršeno automatski, pa će se IP adresa umjesto da vi pogađate kada se promijenila pa da ju idete ručno mijenjati, biti zamijenjena automatski.

Pružatelji dinamičkog DNS-a

Postoji mnogo pružatelja dinamičkog DNS-a. Neki vam uz dinamički DNS omogućavaju da koristite i subdomenu (npr. probnastranica.example.tld). Neki pružatelji naplaćuju uslugu, a kod nekih je ona besplatna. Vjerojatno najpoznatiji plaćeni pružatelj dinamičkog DNS-a svakako je DynDNS, no vrlo vjerojatno (gotovo sigurno) tražite besplatni dinamički DNS.

Dynu: Fokus na jednostavnost Web mjesto
Dynu ima fokus na jednostavnost, što je pogotovo vidljivo ukoliko kao server koristite računalu sa operativnim sustavom Windows. Umjesto da se zamarate sa konfiguriranjem usluge, jedino što morate napraviti je preuzeti softver, unijeti korisničko ime i lozinku i to je to! Dynu vam omogućava korištenje subdomene (npr. proba.dynu.com), a jedina su ograničenja to što možete imati maksimalno 4 domene, a za svaku možete imati po 3 unosa.

Hurricane Electric (HE): Fokus na kvalitetu usluge Web mjesto
Ukoliko tražite besplatan DNS (“obični” ili dinamički), moja preporuka svakako je Hurricane Electric. Njihov fokus je na kvaliteti usluge, a jedino je ograničenje to da možete dodati do 50 domena. Imaju neograničen broj zapisa, a ono što bih svakako pohvalio kod Hurricane Electrica je kvaliteta podrške. Naime, ako primjetite bilo kakav problem, obratite im se mailom, pri čemu ćete odgovor (najčešće onaj o uspješnosti rješavanja problema) dobiti u prosjeku za 20 minuta. Osim brzog vremena otklanjanja poteškoća, Hurricane Electric svakako se ističe vrlo kvalitetnom uslugom. U segmentu besplatnih pružatelja DNS-a, Hurricane Electric svakako je jedan od najboljih.

Zaključak

Ukoliko smatrate da je ovo prekomplicirano za vas, svakako vam preporučujem uzimanje hosting usluge kod nekog od hosting providera. Moj izbor pritom svakako je Optima Hosting, koji po odličnoj cijeni nudi vrlo kvalitetnu uslugu, instalaciju WordPressa jednim klikom kao i obilje drugih mogućnosti. Uvjerite se i sami i saznajte zašto baš Optima Hosting!

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh