ElementaryOS: jedna od najljepših linux distribucija

Tražite li linux distribuciju koja će vas osim brojnim mogućnostima linuxa oduševiti i korisničkim sučeljem? Danas ću vam otkriti jednu takvu distribuciju, a riječ je o ElementaryOS-u.

Što je ElementaryOS?

ElementaryOS je distribucija linuxa bazirana na Ubuntu operativnom sustavu, a ističe se izrazito lijepim korisničkim sučeljem, koje izgledom pomalo podsjeća na MacOS. Kako je ova distribucija bazirana na Ubuntuu, kompatibilnost i količina softvera koji možete instalirati na njega je poprilično velika.

Inače, sučelje elementaryOS-a temeljeno je na okruženju Pantheon, koje je inače originalno napravljeno baš za elementaryOS. Kao što možemo primijetiti, elementaryOS ima i dock na koji možemo “prikvačiti” najčešće korištene programe, a taj dock u kombinaciji sa prozirnom trakom pri vrhu ekrana i izborniku koji pada sa gornjeg lijevog kuta ekrana uistinu stvara predivno korisničko sučelje.

Sistemski zahtjevi

ElementaryOS nema strogo navedene minimalne zahtjeve, no preporučeno je da je harver u vašem računalu:

  • Intel Core i3 ili kompatibilni dual-core 64-bit procesor
  • 4 GB radne memorije (RAM)
  • 15 GB prostora za pohranu
  • Display razlučivosti 1024×768
  • Pristup internetu

Instalacijsko sučelje elementaryOS-a je poprilično slično instalacijskom sučelju operativnog sustava Ubuntu, te će u skladu s time i instalacija istoga biti poprilično jednostavna.ž

Ono što je najbolje kod (velike većine) operativnih sustava baziranih na linuxu je što su besplatni, a uz LibreOffice kao i još nekoliko alternativnih programa, u predivnom sučelju elementaryOS-a moći će uživati i tvrtke (ukoliko ne koristite softver koji je vezan za Windows ili neki drugi OS).

Prilagođenost prečacima

ElementaryOS je dosta prilagođen radu sa tipkovnicom, što je vidljivo iz tipkovničkim prečaca s kojima će nas elementaryOS upoznati pri prvom pokretanju.

Zaključak

ElementaryOS je definitivno pravi odabir za sve one koji traže stabilan i besplatan operativni otvorenoga koda, koji će ih osim stabilnosti iznenaditi i predivnim korisničkim sučeljem.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh