IP adrese

Svi smo barem jednom čuli za pojam IP adrese, no je li vas ikada zanimalo što je IP adresa i kakvu ona svrhu ima općenito u mrežama? Upravo to je tema ove objave.

Što je IP adresa?

IP adresa je jedinstvena brojčana oznaka računala u mreži ili na internetu. Trenutno je u široj uporabi protokol IPv4 (IP verzija 4), dok se u skorijoj budućnosti predviđa potpuni prijelaz na IPv6.

Zašto je IP adresa tako bitna?

IP adresa je brojčana oznaka računala u mreži koja je specifična samo za to računalo. Ukoliko npr. idete pristupiti stranici example.com, vi ćete u svoj preglednik upisati example.com, a vaše računalo će onda putem odgovarajućih protokola i na odgovarajući način dobiti IP adresu računala, u konkretnom slučaju 93.184.216.34.

Vrste IP adresa

IP adrese u osnovi dijelimo na unutarnje i vanjske, a unutarnje i vanjske dijelimo na dinamične i statične. Koja je razlika? Unutarnja IP adresa je IP adresa računala unutar lokalne mreže (npr. ureda). Vanjska IP adresa je IP adresa koju vaše računalo ima van vaše lokalne mreže. Npr. Vaše računalo u uredu ima unutarnju IP adresu 192.168.1.5, a van lokalne mreže ima IP adresu npr. 93.140.23.18. U slučaju da niste mijenjali konfiguraciju mreže, obje adrese će biti dinamične.

Dinamične i statične IP adrese

Dinamična IP adresa je IP adresa koju vam u slučaju unutarnjih IP adresa dodjeljuje usmjerivač (router) na neko vrijeme (uglavnom 24 sata). U slučaju vanjske IP adrese to je IP adresa koju vašem usmjerivaču (routeru) dodjeljuje Vaš pružatelj internetskih usluga.

Statična IP adresa je IP adresa koju u slučaju unutarnjih IP adresa dodjeljujete vi ili osoba zadužena za konfiguriranje mreže. U slučaju vanjskih IP adresa, statična IP adresa predstavlja IP adresu koja je na dulji vremenski period dodijeljena nekom uređaju (npr. serveru). Dodjela statičke IP adrese u slučaju da se radi o vanjskoj IP adresi se kod većine pružatelja internetskih usluga naplaćuje, najčešće mjesečno.

Zašto se statična IP adresa naplaćuje?

Da bismo mogli odgovoriti na ovo pitanje, prvo moramo pogledati specifikacije i ograničenja IPv4 adresa.

ProtokolBroj IP adresaPreostalo adresa
IPv44 294 967 2961.09 milijuna
IPv6340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456

Kao što je vidljivo iz tablice, IPv6 adresa ima nebrojeno puta više nego IPv4 adresa. Također, od 4,294,967,296 IPv4 adresa preostalo ih je samo 1.09 milijuna (većina ih je rezervirana od strane pružatelja internetskih usluga za dinamičke vanjske IP adrese). Upravo radi broja dostupnih IP adresa predviđa se potpuni prijelaz na IPv6.

Kao što se može zaključiti iz gore prikazanih podataka, statična IP adresa se naplaćuje upravo iz razloga jer slobodnih IPv4 adresa skoro više niti nema.

Zaključak

IP adrese su ključne u radu cijeloga interneta. Broj slobodnih IPv4 adresa je u konstantnom padu, radi čega se koriste dinamičke vanjske IP adrese, što omogućava da se više uređaja povezuje na internet sa jedne IP adrese. Ukoliko je zaista ne trebate, nemojte zakupljivati statičku vanjsku IP adresu.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh