Izvorni kod operativnog sustava Windows XP pojavio se na 4chanu

Na web mjestu 4chan pojavili su se linkovi do navodnog izvornog koda operativnog sustava Windows XP.

Microsoftova zgrada, Windows XP logo - izvorni kod Windowsa XP pojavio se na 4chanu.

Uz poveznice do izvornog koda Windowsa XP, pojavile su se i poveznice za kod još nekih proizvode tvrtke Microsoft.

Osim linkova do izvornog koda sustava Windows XP objavljeni su i linkovi za izvorne kodove još nekih proizvoda tvrtke Microsoft. Samo neki od tih proizvoda su Windows Server 2003, te operativnog sustava Windows NT 3.5, kao i Xbox igraču konzolu. Podsjećam kako je kod za Windows NT i Xbox već bio dostupan u svibnju 2020). Microsoft izjavljuje kako istražuju cijeli događaj. Također, iz Microsofta nisu mogli potvrditi da li se radi o stvarnom izvornom kodu.

Statisktika korištenja operativnih sustava: Svijet - Windows XP u uporabi je na 0,82% svih računala
Izvor: Statcounter

Prema informacijama Statcountera, Windows XP još uvijek se koristi na 0,82% svih računala na svijetu. To je uz činjenicu da je od službenog ukidanja podrške za Windows XP prošlo preko 6 godina svakako zabrinjavajuće. Kraj podrške značio je i prestanak sigurnosnih ažuriranja za taj operativni sustav. Jedini put kada je Microsoft izdao sigurnosnu zakrpu za sustav van podrške bio je 2017. godine pojavom WannaCry računalnog virusa.

Statisktika korištenja operativnih sustava: Hrvatska - Windows XP u uporabi je na 1,17% svih računala
Izvor: Statcounter

Statistički podaci za Hrvatsku su ponešto drugačiji. Pregledom grafikona iznad dolazi do informacije da se u Hrvatskoj Windows XP koristi na čak 1,17% svih računala.


Upute za kreiranje instalacijskog medija za Windows 10 možete pronaći u objavi “Kako kreirati instalacijski medij za Windows 10“.

Bruno G.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh