Kako instalirali VirtualBox?

Svatko tko se bavi informatikom barem jednom je bio u poziciji da želi testirati neki (novi) operativni sustav, a da pritom za to nema dodatno računalo na kojemu bi sustav mogao biti instaliran.

U tu svrhu postoje softveri za virtualizaciju, a jedan od njih prezentirati ćemo vam danas. Riječ je o Oracle VM VirtualBox, poznatijem kao VirtualBox. VirtualBox je softver za virtualizaciju otvorenoga koda, koji je dostupan za sve računalne operativne sustave (Windows, MacOS, Linux).

No što je uopće virtualizacija?

Virtualizacija je naziv za tehnologiju kojom se omogućava da se na jednom računalu simulira rad jednog ili više operativnih sustava bez potrebe za ponovnim pokretanjem računala. U tu se svrhu koriste hipervizori, a time se nazivom označavaju sotveri kojima se pokreću virtualna računala.

Instalacija VirtualBoxa

Instalacija VirtualBoxa je poprilično jednostavna, te prolazi kao svaka uobičajena instalacija programa. Potrebno je preuzeti instalacijsku datoteku sa službene stranice Oracle VirtualBoxa.

Pritisnemo plavi gumb “Download VirtualBox”. Otvoriti će nam se nova stranica na kojoj biramo operativni sustav na koji želimo instalirati.

Dakle, za operativni sustav Windows, odabrati ćemo “Windows hosts”, u slučaju OS X-a biramo “OS X hosts” itd.

Klikom na naziv operativnoga sustava početi će se preuzimati instalacijska datoteka. Kada se preuzme, potrebno je pokrenuti i instalirati program.

Klikom na “Finish” instalacija je dovršena.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh