Kako se spajamo na internet?

Je li vas ikada zanimalo kako se zapravo spajamo na internet, i što se sve događa od kada se sa uređajem spojimo na internet do uspješne veze sa internetom? Upravo to je tema današnje objave.

U ovoj objavi opisati ću postupak spajanja na internet.

U ovoj objavi za primjer ćemo imati računalo koje je mrežnim kabelom spojeno sa routerom.

Vrste mreža

Je li vas ikada zanimalo što znače sve one kratice, WAN, LAN itd.?

LAN – kratica od Local Area Network. Označava mrežu unutar nekoga ureda, u stanu ili kući i sl.

WAN – kratica od Wide Area Network. Označava mrežu koja se prostire na većem zemljopisnom području. Često se prevodi i kao globalna mreža.

Kako internet dolazi do mene?

Ovisno o vrsti infrastrukture, internet do vas može dolaziti putem bakrenih kablova (xDSL), ili putem optičkih kablova (FTTx).
Glavna razlika između tih načina je u tome da dovod interneta putem optičkog kabela može pružiti mnogo veće brzine od interneta dovedenog putem bakrenih kablova. Dovod bakrenim kablovima (DSL) se koristi na područjima gdje optička mreža još nije provedena, ili nema mogućnosti za korištenje optičkoga interneta.

Kako je moj router spojen na internet?

Vaš router može biti spojen na internet na tri načina:

  • Telefonskim kabelom (u slučaju DSL-a)
  • Optičkim kabelom (u slučaju FTTx-a)
  • Koaksijalnim kabelom

U slučaju da koristite optički ulaz interneta vrlo vjerojatno ćete uz router dobiti i tzv. ONT, uređaj koji pretvara digitalni (optički) signal u analogni koji vaš router može koristiti. Većina routera koji telekomi u Hrvatskoj isporučuju mogu ići na obje vrste ulaznog signala. U slučaju xDSL-a u vaš će router biti spojen telefonski kabel kojim internet “ulazi” u vaš router, dok će u slučaju FTTx-a (optike) internet u vaš router “ulaziti” putem mrežnoga kabela koji je spojen na ONT.

Što se događa kada spojim računalo na internet?

1. Vaše računalo spaja se sa routerom
2. Router putem DHCP servera dodjeljuje IP adresu računalu

Kada računalo ima IP adresu, spremno je za korištenje interneta.

Zaključak

U današnje doba vrlo je mala vjerojatnost da nemate vezu sa Internetom. Na internet možemo biti spojeni na nekoliko načina – bakrenim, optičkim te koaksijalnim kabelom. Ovisno o vrsti priključka, može varirati i brzina interneta.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh