LibreOffice: Office suite otvorenoga koda

Gotovo i da ne postoji tvrtka koja u svome poslovanju ne treba neki od uredskih programa. Najpopularniji od svih paketa uredskih programa svakako je Microsoft Office, no on radi svoje vrlo visoke cijene i (uglavnom) nepotrebnih značajki djeluje odbojno na vlasnike (manjih) tvrtki.

Kako male tvrtke uglavnom ovise o programu za obradu teksta i programu za izradu proračunskih tablica, smatramo da je bespotrebno da plaćaju visoke cijene licence za softver čije mogućnosti neće niti koristiti.

Otvoreni kod

Znate li što znači da je program otvorenoga koda?
Ukratko, to znači da je izvorni kod programa javno dostupan i da ga svatko može izmijeniti i prilagoditi svojim potrebama.

A što kada bi vam rekli da cijeli paket uredskog softvera možete dobiti za 0 kuna, bez kupnje ikakvih licenci, a da pritom u njemu možete stvarati dokumente kompatibilne sa Microsoft Office?

Takav programski paket postoji, a njegovo ime je LibreOffice.

LibreOffice

LibreOffice je paket uredskih programa otvorenoga kod koji osim što vam omogućava da stvorite dokumente u DOCX formatu, omogućava vam i njihovo otvaranje.

LibreOffice je nastao na temeljima uredskoga paketa otvorenog koda OpenOffice, koji je već neko vrijeme bez podrške. No kako je to često kod softvera otvorenoga koda, LibreOffice je nastao modifikacijom OpenOfficea.

Writer, Calc, Impress…

LibreOffice sastoji se od nekoliko programa:

  • Writer (alternativa Microsoft Wordu)
  • Calc (alternativa Microsoft Excelu)
  • Impress (alternativa Microsoft PowerPointu)
  • Base (alternativa Microsoft Accesu)
  • Draw (alternativa Microsoft Paintu)
  • Math (alat za kreiranje matematičkih izraza i formuala)

Dostupnost na svim operativnim sustavima

LibreOffice potpuno je besplatan, a moguće ga je instalirati na Windows, MacOS, te Linux operativnim sustavima.

Ako ste ikada prije koristili neki od Microsoftovih uredskih programa, trebati će vam neko vrijeme da se priviknete na ponešto drugačije sučelje LibreOfficea, no to ne bi trebao biti problem.

LibreOffice dolazi predinstaliran sa operativnim sustavom Ubuntu (jedna od distribucija Linuxa), što će vam značajno olakšati početak rada. Naravno, LibreOffice je moguće instalirati i na računalima sa Windows operativnim sustavom.

Kako bi LibreOffice radio bez problema preporuča se da na računalu imate instaliranu Javu, iako LibreOffice može raditi i bez Jave, neke njegove mogućnosti zahtjevaju Javu, te se stoga preporuča instalacija Jave.

Zaključak

LibreOffice pravi je izbor za manje tvrtke, kao i za korisnike koji žele koristiti paket uredskih programa potpuno besplatno. Uz svoje mnoge mogućnosti zavoljeti će ga baš svi, a postupak prijelaza sa Microsoft Office paketa na LibreOffice ne bi trebao biti pretjerano kompliciran.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh