Linux? Uvod i osnove

Je li vas ikada zanimalo što je to linux? Zašto je toliko popularan i zašto se nalazi predinstaliran na nekim računalima? Zašto je instaliran na serverima? Upravo to je tema današnje objave.

Što je linux?

Linux je naziv za “jezgru” operativnog sustava sličnih *NIX-u. Pojam linux često se upotrebljava za operativni sustav baziran na linuxu. Operativni sustavi bazirani na linuxu gotovo uvijek su otvorenoga koda te besplatni (iznimka RedHat i još nekoliko distribucija).

Distribucije?

Kada pričamo o operativnim sustavima baziranima na linuxu, svi operativni sustavi koje pritom nabrajamo su zapravo njegove distribucije. E sada, mnogo ljudi će taj pojam zbuniti. Što su distribucije? Idemo to gledati ovako:

Uspoređujemo “izdanja” Windowsa i Linux distribucije

Izdanja WindowsaDistribucija Linuxa
npr. Windows 10, Windows Servernpr. Debian, Ubuntu i sl.

Kao što je vidljivo iz tablice, postoje dva osnovna izdanja Windowsa, “obični” Windows koji je prilagođen i namijenjen radu na klijentskim računalima, te WIndows Server koji je, kako mu i naziv govori dizajniran i prilagođen radu na poslužiteljima.

Na sličan način gledamo i Linux distribucije.

Kako postoji vrlo velik broj Linux distribucija, bilo bi vrlo teško identificirati o kojemu se sustavu radi, a pojam “Linux” ne možemo upotrebljavati sam za sebe pri imenovanju operativnog sustava.

Debian, Ubuntu…

Neke od poznatijih distribucija Linuxa su:

  • Debian
  • Ubuntu
  • CentOS
  • Linux Mint
  • Elementary OS
  • CentOS
  • RedHat Enterprise Linux

Naravno, među svakom od ovih distribucija postoje razlike. Neke distribucije su više “user-friendly”, što znači da su neke od njih bolje prilagođene za početnike, kao i za one koji npr. prelaze sa Windowsa na Linux.

Najpoznatije distribucije prilagođene početnicima su svakao Linux Mint i Ubuntu (ukoliko prelazite sa Windowsa na Linux), a ukoliko prelazite primjerice sa MacOS-a na Linux u tome slučaju vjerujem kako će vam najbolje odgovarati ElementaryOS.

Korištenje Linuxa

Mnoge korisnike računala koji namjeravaju preći na Linux od toga odbija upravo glasina da je Linux “težak sustav” koji je neprilagođen početnicima, što u današnje doba više nije istina. Istina je, u prošlosti ste za dosta radnji u Linuxu trebali koristiti terminal (sl. CMD-u kod Windowsa), no Linux ide prema user-friendly sustavu, te time sve više radnji smješta u GUI (grafičko sučelje), što znači da nije više potrebno toliko koristiti terminal.

Cijena Linuxa

Većina linux distribucija su besplatni operativni sustavi, koji su potpuno besplatni i za osobnu i za komercijalnu uporabu. Za razliku od Windowsa, kod Linuxa ne postoji “ključ proizvoda”, tj. licenca koju bi korisnik trebao kupiti kako bi legalno koristio sustav. Naravno, i operativni sustavi bazirani na Linuxu, kao i svi open source softveri dolaze uz neku od open source licenci, a svaka od tih licenci po nečemu se razlikuje.

Softver

Linux vam se neće svidjeti ukoliko ste npr. korisnik nekog od komercijalnih softvera, jer većina njih nažalost ne radi na Linuxu. Ukoliko npr. koristite Adobe Photoshop, te razmišljate o prelasku na Linux, pri čemu ne želite koristiti alternativne softvere (npr. GIMP), onda Linux (vjerovatno) nije pravi odabir za vas. Također, ukoliko ste tvrtka i u svome radu koristite programska rješenja bazirana na primjerice Microsoft Accessu, tada Linux nije pravi odabir za vas.

Računalo mi treba za internet i rad sa dokumentima. Je li Linux dobar izbor za mene?

Ukoliko računalo koristite samo za pretraživanje interneta, rad sa mailovima, te kreiranje i obrada dokumenata, u tome bi slučaju Linux mogao biti dobar izbor za vas. Jedina prepreka pri tome mogla bi biti privikavanje na drugačiji Office suite, jer npr. Microsoft Ofice ne može raditi na Linuxu. Na linuxu ćete uglavnom koristiti LibreOffice, koji je odlična alternativa Microsoft Office programskome paketu,a više o njemu možete saznati u objavi LibreOffice: Office suite otvorenoga koda

Zaključak

Linux je odličan operativni sustav ukoliko ste manje zahtjevan korisnik, ili ste primjerice tvrtka koja cijelo svoje poslovanje bazira na cloudu. Prelazak na Linux možda će zahtjevati privikavanje na nešto drugačije sučelje, no jednom kada se priviknete na njegovo sučelje, nećete trebati ništa više!

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh