“Mehanička tipkovnica” sa Wisha: Koliko loše može ići?

Nedavno mi je stigao jedan zanimljiv paket a radi se o “mehaničkoj tipkovnici”, koja na Wishu, sveukupno sa dostavom dođe oko 150 kn. Čim sam saznao o čemu se radi, otvorio sam paket te krenuo sa testiranjem. U nastavku saznajte moje dojmove i odgovor na najvažnije pitanje: Koliko loše može ići?

Tipkovnica je naručena 29. lipnja, a dostavljena je 19. kolovoza, dakle od narudžbe do dostave je prošlo 50 dana.

Kako bi ova recenzija bila što poštenija, od unboxinga do objavljivanja ove recenzije koristio sam tipkovnicu tjedan dana kako bi stvarno dobio dojam o čemu se točno radi.

Pakiranje

Tipkovnica je došla u paketu obloženom slojem tanke crne folije (koja pomalo podsjeća na vreću za smeće). Ispod sloja crne folije nalazi se kutija u kojoj dolazi tipkovnica, a ono što me začudilo je činjenica da tipkovnica dolazi u oslikanoj kutiji (stvari sa Wisha obično dolaze u kutijama bez tiska).

Sadržaj pakiranja i prvi dojam

Po otvaranju kutije primjećujemo tipkovnicu upakiranu u spužvastu foliju. Osim tipkovnice, u pakiranju nema dodataka. Odmah po primitku kutije, čuje se zvuk kapica na tipkama. Tipkovnica nekim čudom nema onaj klasični “miris” po plastici iz Kine, što me iznenadilo. Tipke su lagano izdignute, veliki je razmak između dna kapice tipke i tijela tipkovnice. Tipkovnica je inače tenkeyless, što znači da nema numerički dio.

Osjećaj tipkanja

Ono što me nije iznenadilo je osjećaj tipkanja, posebice dvije činjenice. Prvo to da tipkovnica nije mehanička, već membranska. To se može zaključiti odmah, samo ako pritisnete tipku, te ukoliko podignete kapicu tipke. Kao što sam već napisao, razmak između dna kapice tipke i tijela tipkovnice je nešto veći, točnije 7 mm.

U tjedan dana koliko sam se mučio sa korištenjem ove tipkovnice, najviše me smetao osjećaj tipkanja, te to što se i pri najmanjem pomicanju tipkovnice sve tipke “tresu”, pritom proizvodeći vrlo neugodan zvuk.

Kratak video u kojemu je prikazano tipkanje na ovoj tipkovnici pogledajte u nastavku:

Backlit

Tipkovnica dolazi sa rasvjetom tipki u pozadini. Rasvjeta je “Rainbow” lightning efekt, a boje su raspoređene po dijelovima tipkovnice.

Rasvjetu je moguće isključiti putem za to predviđene tipke, koja se nalazi odmah pored desne tipke “CTRL”. Rasvjeta nije ništa posebno, više je kao nešto dodatno što ova tipkovnica ima samo da bi potencijalnom kupcu izgledala privlačnije.

Tipkovnica, osim stalnog prikaza istih boga ima i “Breathing” efekt, a to znači da ukoliko ga aktivirate, svjetla na tipkovnici će se polagano paliti i gasiti. Raspored boja po tipkovnici ne može se mijenjati. Ukoliko želite aktivirati “Breathing” efekt, to ćete učiniti pritiskanjem tipki “FN” u kombinaciji sa tipkom za aktivaciju svjetla.

Rasvjeta je raspoređena kako je prikazano na slici:

Dodatne funkcije

Jedine dodatne funkcija koje sam uspio pronaći na ovoj tipkovnici (osim aktivacije “Breathing” efekta i uobičajenih kontrola za pirmjerice pokretanje glazbe) jest “Win lock” funkcija. Radi se o funkciji koja vam omogućava da “zaključate” tj. onemogućite “Windows” tipku, što bi moglo biti korisno ukoliko igrate igre, a želite smanjiti vjerojatnost da slučajno otvorite “Start” izbornik dok ste u igri. Ova se funkcija aktivira pritiskanjem tipke “FN” u kombinaciji sa tipkom “Windows”. Po aktivaciji navedenoga, aktivirati će se plava LE dioda sa oznakom “Win”.

Zaključak

Nakon tjedan dana korištenja ove tipkovnice ne mogu reći da je dobra, no dajem joj prolaznu ocjenu. Iako proizvod ne odgovara opisu u cijelosti (nije mehanička, u opisu se navodi da jest), nije toliko loš da ne bih morao koristiti ako ne moram. Da li bi ovu tipkovnicu koristio kao svoju glavnu tipkovnicu? Ne, nikako. Ako želite membransku tipkovnicu sa rasvjetom, ipak bih preporučio da istu potražite u nekoj od domaćih trgovina informatičkom opremom. Razloga je mnogo, no svakako bih napomenuo da pri kupnji bilo čega u našim trgovinama informatičke opreme dobivate jamstvo na taj proizvod, a kupiti ćete ono što piše.

Ziyou Lang K16 Rainbow Light Game Keyboard

150.00 HRK
2

Cjelokupna ocjena proizvoda

2.0/10

Pros

  • Cijena

Cons

  • Kvaliteta izrade
  • Raspored boja ne može se mijenjati
  • Jeftin osjećaj u ruci
  • Zvuk (tipke proizvode neugodan zvuk pri pomicanju tipkovnice)
  • Opis proizvoda na stranici ne odgovara proizvodu u cijelosti (tipkovnica NIJE mehanička)

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

2 komentara na ““Mehanička tipkovnica” sa Wisha: Koliko loše može ići?

    1. RGB ima 2 efekta, može biti statički “Rainbow” ili “Breathing”. Raspored boja je stalan, te ga nije moguće mijenjati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh