Novi File Explorer u Windows 10

Poznato je da Microsoft pušta velik broj nadogradnji, a ono što vjerojatno ne znate je da u Windowsu 10, uz “klasični” File Explorer, postoji i “novi”, no on po “defaultu” nije omogućen. U ovoj objavi pokazati ću vam koja je razlika između ta dva File Explorera, te kako da omogućite novi. Inače, još nije poznato hoće li novi File Explorer potpuno zamijeniti trenutačni.

Explorer dobio novo lice

Novi File Explorer potpuno je drugačiji od trenutnoga, u što ćete se najbolje uvjeriti na slici:

Kao što je vidljivo, sučelje je potpuno redizajnirano, a više nema “sidebara” na kojem stoje mape poput “Preuzimanja” i sl. Te se mape sada nalaze na istom mjestu gdje se nalazi i popis diskova i uklonjivih medija. Smatram da bi to svakako moglo biti zbunjujuće nekome tko se privikao na dosadašnji izgled i princip funkcioniranja File Explorera.

Kako pristupiti novom Exploreru?

Način pristupa novome Exploreru ponešto je drugačiji, prvenstveno zato što ne postoji kao nešto što biste mogli pokrenuti klikom na ikonu, već morate učiniti sljedeće:

  1. Otvoriti “Run” prozor (tipkovnički prečac Win + R)
  2. Upisati shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App
  3. Pritisnuti “U redu”.

Pritiskom na “U redu”, otvoriti će vam se “novi” File Explorer.

Zaključak

Novi File Explorer donosi brojne promjene prvenstveno u korisničkom sučelju. One će vrlo vjerojatno teže leći naprednijim i dugogodišnjim korisnicima Windowsa. Iako je za sada još uvijek u uporabi “klasična” verzija File Explorera, nije poznato koliko će još biti tako.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh