ProtonMail: Sigurnija e-pošta

Vrlo vjerojatno i sami koristite neku od besplatnih usluga e-pošte (kao što su GMail, Outlook i sl.). Ne plaćate za uslugu, no to ne znači da su te usluge besplatne. Iako ih ne plaćate novcem, plaćate ih vašim podacima i privatnošću, što te tvrtke uglavnom koriste kako bi vam pružile relevantne oglase i sl. To zvuči zabrinjavajuće, zar ne? Upravo zato vam danas želimo predstaviti jednu odličnu (besplatnu) uslugu e-pošte, a riječ je o ProtonMailu.

ProtonMail

ProtonMail je usluga kriptirane elektronske pošte koja je počela sa radom 2013. godine, a osnovana je od strane znanstvenika sa CERN-a. ProtonMail nudi uslugu kriptirane e-pošte, a podaci (poruke e-pošte i sl.) kriptiraju i dekriptiraju se na strani korisnika, što znači da ukoliko šaljete poruku e-pošte sa ProtonMail-a, poruka će biti kriptirana prije nego što dosegne ProtonMailove servere.

Cijena usluge

ProtonMail ima nekoliko opcija kada je u pitanju naplata korištenja usluge. Planove korištenja (i cijene) pogledajte u tablici.

FreePlusProfessionalVisionary
Korisnika111-50006
Pohrana500.00 MB5 GB5 GB/korisnik20.00 GB
Adresa155/korisnik50
Poruka/dan1501000NeograničenoNeograničeno
Mape/oznake3200NeograničenoNeograničeno
PodrškaOgraničenaUobičajenaPrioritetPrioritet
Vlastite domene0 1210
Mail filteriNeDaDaDa
Auto odgovorNeDaDaDa
Catch-All mail adresaNeNeDaDa
Višekorisnički radNeNeDaDa
ProtonVPNDodatnoDodatnoDodatnoUključeno
CijenaBesplatno€ 5.00/mj
 48.00/god
€ 8.00/mj/korisnik
 75.00/god/korisnik
€ 30.00/mj
 288.00/god

Korisničko sučelje

Ukoliko ste ikada koristiti GMail, korisničko sučelje ProtonMail-a biti će vam poznato i brzo ćete se priviknuti na njega.

Kalendar? Kontakti?

ProtonMail također ima i aplikacije “Kalendar” i “Kontakti”, no one su još u razvoju i nisu još dostupne korisnicima sa besplatnim računima, no čim navedene aplikacije izađu iz razvojne faze, postati će dostupne i korisnicima na besplatnim računima. Također, ProtonCalendar je prvi kriptirani kalendar na svijetu, čime se ističe pred velikim brojem besplatnih kalendara. ProtonContacts prvo je kriptirano rješenje za kontakte, a dostupno je i besplatnim korisnicima. Contacts također omogućava digitalno potpisivanje kontakata.

Kriptirana e-poruka sa samouništenjem

Jedna od zanimljivih opcija ProtonMaila je kriptirana poruka e-pošte sa samouništenjem. Ukoliko trebate poslati važne podatke nekome tko ne koristi ProtonMail

Ukoliko vam netko pošalje osiguranu poruku, primiti ćete poruku sa linkom za čitanje poruke, a od vas će biti zatražena lozinka koju je pošiljatelj postavio. Također, pošiljatelj može upisati i “Hint”.

Kada unesete lozinku i pritisnete “Dešifriranje”, otvoriti će vam se poruka.

Također, možete direktno odgovoriti na siguran način.

Zaključak

Ukoliko ste netko tko brine za privatnost, te želite imati osiguranu e-poštu, ili trebate slati povjerljive i važne podatke, svakako vam preporučamo da isprobate ProtonMail.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh