ProtonVPN

U današnje doba zna biti uistinu teško očuvati privatnost na Internetu, no u tome vam svakako može pomoći usluga o kojoj danas pišem.

Što je VPN?

VPN je kratica od Virtual Private Network (Virtualna Privatna Mreža), a označava mrežu kojom se omogućava prijenos podataka kao da su njihova računala spojena na lokalnu mrežu iako ona ne moraju biti u istoj mreži, čak niti na istom kontinentu. Primjerice, želite pristupiti nekom servisu koji nije dostupan u Hrvatskoj, a dostupan je u primjerice Njemačkoj. Pošto se vi fizički ne nalazite u Njemačkoj, ne biste bili u mogućnosti pristupiti toj usluzi. VPN vam omogućava da joj pristupite na način da se spojite na server pružatelja usluge VPN-a te da preko toga servera pristupate toj usluzi, pri čemu će poslužitelji te usluge misliti da ste Vi korisnik koji se nalazi u Njemačkoj, no vi zapravo imate samo njemačku IP adresu.

Kako mi VPN može pomoći u zaštiti privatnosti?

Kao što sam naveo u prethodnom odlomku VPN vam omogućava da koristite IP adresu nekog VPN poslužitelja, pri čemu primjerice ukoliko ste spojeni na VPN server koji se nalazi u Nizozemskoj, a posjetite Google.com, vidjeti ćete da Google misli da se nalazite u Nizozemskoj, jer imate nizozemsku IP adresu. VPN, osim pružanja IP adrese nekog drugog računala također šifrira podatke koji prolaze kroz VPN poslužitelj, što znači da ukoliko primjerice šaljete podatak “1234”, on u tijeku prijenosa neće biti vidljiv kao “1234”, već kao npr. “81dc9bdb52d04dc20036dbd8313ed055”.

Je li VPN besplatan?

VPN, kao i svaka usluga na Internetu zahtjeva poslužitelje, vrijeme i znanje potrebno za njihovo konfiguriranje. Naravno, postoje besplatni i plaćeni VPN servisi. Besplatni VPN servisi najčešće dolaze uz ograničenja, najčešće ona u vidu količine podataka koje možete prenijeti na mjesečnoj bazi, ili pak broj poslužitelja koji su vam dostupni za spajanje.

ProtonVPN

ProtonVPN svakako je jedna od najboljih (besplatnih) usluga VPN-a. Uz besplatni plan u kojemu je jedino ograničen broj servera na koje se možete povezati, također nude i plaćene planove u kojima nema ograničenja. ProtonVPN je jedna od uistinu rijetkih VPN usluga koje u besplatnom planu nemaju ograničenje prijenosa podataka.

Tko stoji iza ProtonVPN-a?

Iza ProtonVPN-a stoji ista tvrtka koja stoji iza ProtonMaila, o kojem možete saznati više u ovoj objavi. Za pristup ProtonVPN-u koristi se isti račun koji se koristi za pristup ProtonMailu, a možete ga kreirati i unutar ProtonVPN-a.

Jednostavnost korištenja

ProtonVPN se može pohvaliti uistinu jednostavnim softverom koji vam omogućava povezivanje u samo nekoliko klikova mišem. Nakon prijave možete ručno odabrati server na koji ćete se povezati ili odabir servera možete prepustiti ProtonVPN-u, koji će za vas odabrati najbrži server.

Jaka sigurnost

ProtonVPN za povezivanje koristi OpenVPN protokol, a ima jednu uistinu zanimljivu značajku, a to je “Secure Core”. Radi se o mogućnosti koja vam omogućava postizanje dodatne zaštite na Internetu na način da vaš promet prolazi kroz nekoliko servera unutar mreže ProtonVPN-a, a ti se serveri nalaze u zemljama sa izrazito visokim zakonima i pravilima o zaštiti privatnosti, čime se vaši podaci dodatno osiguravaju.

Zaključak

ProtonVPN ima ogroman potencijal da bude najbolji VPN na tržištu. Uz dobru i kvalitetnu uslugu i uistinu odlične metode zaštite privatnosti treba svakako napomenuti i prihvatljive cijene, kao i mogućnost besplatnog korištenja usluge pri čemu je jedino ograničenje broj poslužitelja na koje se možete povezati, te nedostupnost Secure Core mogućnosti, no to smatramo više nego opravdanim, jer se ipak radi o usluzi koja ima besplatni plan.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh