SaaS: Sve što trebate znati

Ako u današnje vrijeme tražite neku vrstu programa, vrlo vjerojatno ćete naletiti i na pojam SaaS. Što znači SaaS, koje su mu prednosti, a koje mane saznajte u nastavku ove objave.

SaaS je akronim za “Software as a Service”, što u doslovnom prijevodu znači “Softver kao usluga” naziv je za model distribucije i licenciranja softvera u kojemu softver koristite na temelju pretplate, a softver je smješten kod pružatelja usluga.

Primjer SaaS rješenja o kojemu smo već pisali na ovom portalu je LastPass, upravitelj lozinkama. Više o LastPassu pročitajte u objavi LastPass: Password manager za budućnost.


Povijest

Prvi primjer ovoga modela bio je 60-ih godina prošloga stoljeća, kada su tvrtke poput IBM-a omogućavale korištenje gotovih softverskih rješenja bankama i velikim tvrtkama.

90-ih godina prošloga stoljeća dolazi do nastanka prvih pružatelja softverskih usluga, a oni su tvrtkama nudili usluge hostinga, održavanja i upravljanja poslovnim aplikacijama kako bi se tvrtkama klijentima smanjio trošak.

Razvojem tehnologije u novijem dobu, a i popularizacijom računalstva u oblaku dolazi do značajnijeg razvoja SaaS modela.


Ključne značajke

Ključne značajke SaaS rješenja

Neke od ključnih značajki aplikacija i poslovnih programa distribuiranih po ovom modelu su:

 • Niži troškovi – tvrtka (korisnik) ne mora ulagati u infrastrukturu, ne mora brinuti za softverske licence i ažuriranja programa
 • Podaci su uvijek dostupni
 • Skalabilnost rješenja – SaaS program može “rasti” sa tvrtkom, što znači da ćete na početku poslovanja tvrtke vjerojatno uzeti niži plan, a kako će tvrtka rasti, jednostavno i bezbolno ćete se prebaciti na bolji plan koji odgovara potebama tvrtke

Prednosti SaaS rješenja

Prednosti SaaS rješenja

Ključne prednosti ovoga modela distribucije su:

 • Niži troškovi – nema ulaganja u infrastrukturu
 • Sinkronizacija podataka – podaci koje upišu djelatnici uvijek su sinkronizirani
 • Dostupnost – upisanim podacima možete pristupiti uvijek i sa bilo koje lokacije. Za to će vam biti potreban uređaj sa internetskom vezom, te internetski preglednik.
 • Skalabilnost – SaaS programsko rješenje može “rasti” sa tvrtkom, kako raste tvrtka, raste i moć programskog rješenja
 • Modularnost – većina SaaS rješenja je izvedena u obliku modularnih programa u kojima se moduli, ovisno o potrebama poslovanja tvrtke mogu aktivirati, tj. deaktivirati.

Nedostaci

Uz sve prednosti, ovaj oblik softvera ipak ima i neke nedostatke, a to su ponajviše:

 • Ovisnost o pružatelju usluga – ako dođe do problema na strani pružatelja usluga, najvjerojatnije nećete moći koristiti program
 • Lokacija spremanja podataka – svi podaci koje unesete smješteni su na poslužiteljima pružatelja usluga
 • Ovisnost o internetskoj vezi – ako nemate vezu sa internetom, vrlo vjerojatno nećete moći pristupiti programu

YouTuber CBT Nuggets snimio je odličan video u kojemu je ovaj model distribucije objašnjen. Video možete pogledati u nastavku objave.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=R5q_RXk_t7AInfografika: SaaS vs instalirani program

U infografici u nastavku saznajte više o SaaS modelu distribucije:

Infografika: SaaS vs instalirani program

Zaključak

SaaS je akronim od “Software as a Service”, a predstavlja relativno novi, ali uspješan i isplativ model distribucije i licenciranja programskih rješenja. SaaS programska rješenja bazirana su u cloudu, a cijenom su često puno prihvatljivija od klasičnih programa. Kod SaaS rješenja, programskom rješenju se pristupa putem web preglednika, a samo programsko rješenje instalirano je na poslužiteljima pružatelja usluga, što znači da tvrtka – korisnik ne mora ulagati u vlastitu infrastrukturu.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

4 komentara na “SaaS: Sve što trebate znati

 1. Zašto je aplikacija preko tog SaaS jeftinija i po čemu je bolja od običnog programa koji imam lokalno na računalu?

  1. Aplikacija distribuirana prema SaaS modelu je jeftinija jer ne morate toliko ulagati u informatičku opremu. Vi plaćate naknadu za korištenje aplikacije najčešće na mjesečnoj bazi, a pružatelj aplikacije brine o tome da sve radi kako treba. SaaS aplikacija nad klasičnim desktop programima imaju brojne prednosti, a svakako najznačajnija jest to da su podaci uvijek dostupni – sve što trebate kako biste pristupili aplikaciji su uređaj sa internetskom vezom i preglednikom, nebitno radi li se o mobitelu, tabletu, laptop ili nekom trećem uređaju.

  1. SaaS aplikacija može biti cloud aplikacija, ali i ne mora. Ključne razlike između SaaS i cloud aplikacija biti će objašnjene u jednoj od idućih objava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh