Što je proxy server?

Ukoliko imate jednu IP adresu, a pritom želite npr. onemogućiti djelatnicima tvrtke posjećivanje nekih stranica na razini mreže, ili primjerice imati više servera koji poslužuju više stranica (npr. samo jedna stranica po serveru), tada je vrijeme da upogonite i proxy server.

Proxy server?

Proxy server je posrednički server u komunikaciji klijenta sa serverom. Proxy server može imati više uloga i funkcija, no često se upotrebljava za dvije stvari:

  • ubrzanje učitavanja web stranice na način da “pamti” IP adrese posjećenih web stranica
  • postavljanje više servera na istoj javnoj IP adresi

Više servera na istoj IP adresi

Kao što sam naveo, jedna od mogućih namjena proxy servera je postavljanje više servera na istoj javnoj IP adresi, pri čemu svaki server može imati posebnu web stranicu, a ona će biti dostupna putem porta koji odredite (naravno, može i putem portova 80 – HTTP, ili 443 – HTTPS)

U slučaju ovakve konfiguracije, put zahtjeva korisnika će izgledati ovako:
Korisnik – Internet – Proxy server – Server

Dakle, kao što vidimo, prije spajanja korisnika na server, zahtjev korisnika prolazi kroz proxy server, koji utvrđuje na koji server treba spojiti korisnika, te potom spaja korisnika na odgovarajući server.

Koji tipovi proxy servera postoje?

  • Transparentni proxy – veza ide preko njega, no krajnja strana i dalje vidi IP adresu korisnika, a ne proxy servera. Često se upotrebljava u školama i sl.
  • Anonimni proxy – veza ide preko njega, pri čemu krajnja strana prima IP adresu proxy servera.
  • Visoko anonimni proxy – veza, kao i kod anonimnog proxy servera prolazi kroz njega, krajnja stranaprima IP adresu servera, no kod visoko anonimnog proxy servera znatno je teže (ponekada čak i nemoguće) dobiti stvarnu IP adresu korisnika.
  • Iskrivljavajući proxy – veza ide kroz njega, pri čemu krajnja strana prima lažnu IP adresu.

Zaključak

Ukoliko imate potrebu za postavljanjem više servera od kojih svaki pruža različite servise (ili web stranice) ili tražite način kako da onemogućite pristup nekim stranicama na razini cijele mreže, proxy je u tome slučaju pravo rješenje za vas.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh