Top 10: Android aplikacije (ljeto 2020.)

U moru aplikacija koje su dostupne za Android nerijetko je vrlo teško pronaći neku dobru aplikaciju. To itekako potvrđuje i informacija da Trgovina Play (Google Play Store) broji preko 3 milijuna aplikacija. Sa svakodnevnim razvojem mobitela, koji su svakim danom sve jači i jači, mobiteli u današnje doba mogu imati uistinu puno namjena. U ovoj objavi saznajte koje su po našem izboru top 10 aplikacije za ljeto 2020.

Firefox Focus

Ljubiteljima privatnosti svakako će se svidjeti ova aplikacija. Firefox Focus je internetski preglednik kojemu je glavni fokus privatnost. Mnogi će se zapitati “U čemu je razlika između Firefoxa i Firefox Focusa?”. Razlika je u tome što Firefox Focus ne sprema apsolutno nikakve podatke (kolačići i sl.), tj. oni se spremaju samo dok je preglednik otvoren. Čim ga zatvorite, svi ti podaci se brišu. Svi podaci koje unesete važeći su samo za tu sesiju. Također, Firefox Focus ne dozvoljava kreiranje snimaka zaslona (“screenshots”). Firefox Focus može se i zaključati otiskom prsta, pri čemu će vas pri ulasku u trenutačnu aktivnu sesiju tražiti da ga “otključate” otiskom prsta. Ukoliko vam je stalo do zaštite privatnosti, svakako preporučamo ovu aplikaciju.

ProtonVPN

Vjerojatno jedan od najboljih (ako ne i najbolji) besplatan VPN omogućava vam neograničeno korištenje potpuno besplatno, a jedina su ograničenja mogućnost povezivanja do 10 uređaja na isti račun, te broj servera na koje se možete spojiti. Unatoč tome, ProtonVPN će vas automatski spojiti na najbrži server (najčešće onaj sa najmanjim opterećenjem). Kako biste ga mogli koristiti potrebno je imati korisnički račun, a isti račun omogućiti će vam pristup još jednom odličnom servisu, ProtonMailu – usluzi kriptirane e-pošte. ProtonMail šifrira Vašu e-poštu, čime sama komunikacija putem e-pošte postaje sigurnija.

Radarbot

Jedna od najčešćih tema među vozačima svakako su policijski radari, koji svakim danom postaju sve napredniji i napredniji. Svakako, voziti po pravilima je vrlo važno, no smatramo da je dobro znati gdje je radar. Tu uskače aplikacija “Radarbot”. Radarbot nudi poprilično ažurnu bazu podataka, a zanimljivo je da ima podatke i za Hrvatsku. Osnovna (besplatna) verzija aplikacije ne nudi ni približno toliko koliko nudi plaćena verzija aplikacije koja košta otprilike 50 kuna.

1.1.1.1

Cloudflare – jedna od najpopularnijih tvrtki u području CDN-a (Content Delivery Network) već neko vrijeme pruža i besplatnu DNS uslugu, a glavni joj je cilj povećati sigurnost i ubrzati pretraživanje interenta. 1.1.1.1 jedan je od najbržih DNS resolvera na svijetu, a uz vrlo brzu uslugu specifičan je po tome što podržava DNS over TLS, što znači kako se promet između uređaja i CloudFlare DNS servera osigurava.

Later

Postoji mnogo aplikacija kojima je svrha upravljanjem objava na društvenim mrežama, no velika većina njih naplaćuje uslugu ili postavlja “watermark” preko objave koja se objavi kroz tu aplikaciju. Later dolazi u besplatnoj inačici, a jedino je ograničenje to što imate pravo na 30 automatskih objava. Ukoliko tražite uslugu za automatiziranu objavu postova na društvenim mrežama, svakako preporučamo Later.

Unfold

Svatko tko koristi Instagram barem jednom se našao u situaciji da treba nešto objaviti na Story, a dizajn Instagram storyja ne uklapa se u sadržaj ili je previše “dosadan”. U tome slučaju svakako preporučamo da isprobate Unfold. Unfold je aplikacija koja vam omogućava da kreirate storyje drugačijega dizajna, a kako bi cijela priča oko kreiranja storyja bila još lakša, Unfold vam daje “predloške” po kojima možete kreirati priče. Također, kada kreirate priču u Unfoldu, možete je direktno iz Unfold aplikacije objaviti na Instagramu!

Adidas Running

Nekadašnji Runtastic danas je Adidas Runtastic (također poznat pod nazivom Adidas Running). Svi koji su koristili Runtastic znaju koliko je bilo jednostavno pratiti primjerice trčanje. Sve to, samo uz nešto drugačije korisničko sučelje i ponešto novih opcija omogućava vam Adidas Running!

WhatTheFont

Ukoliko ste se barem jednom zapitali “Koji je ovo font?” aplikacija WhatTheFont svakako će vam biti od koristi. Kako biste saznali o kojemu se fontu radi, jedino što trebate jest odabrati fotografiju na kojoj je slikan font te odabrati dio teksta koji vas zanima. Aplikacija će vam potom pokazati sve fontove o kojima bi se moglo raditi. Ukoliko želite, možete postaviti i vlastiti text, a aplikacija će vam pokazati taj tekst u svim fontovima koji vam odgovaraju.

Snapseed

Snapseed – Googleov besplatni uređivač fotografija nudi stvarno mnogo funkcija za besplatni uređivač fotografija. Uz stvarno mnogo funkcija koje nudi, ovaj uređivač fotografija nema baš nikakvih ograničenja u uporabi, a kod njega smo primijetili neke funkcije koje ne bismo očekivali od besplatnog foto uređivača. Snapseed je dostupan za Android i iOS, a na obje platforme je potpuno besplatan.

Glovo

Definitivno jedan od najpoznatijih servisa za dostavu. Dostavlja sve, od hrane do parfema, a uz relativno nisku cijenu dostave može se pohvaliti izrazito kvalitetnom i brzom uslugom dostave. Gloveri (dostavljači koji rade za Glovo) kao prijevozno sredstvo uglavnom koriste bicikle i skutere, no ima i glovera koji dostavljaju automobilom.

Zaključak

U moru Android aplikacija uistinu je teško pronaći i izdvojiti one aplikacije koje su uistinu kvalitetne. Android je najpopularniji operativni sustav za mobilne uređaje na svijetu, a onda ni ne čudi da broj Android aplikacija premašuje 3 milijuna.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh