Top 5: Najbolji besplatni pluginovi za WordPress

WordPress – jedan od najpopularniji CMS-a (Content Management System), o kojem smo već pisali u jednoj od objava, pogoni čak 33% cijeloga weba, a među svim stranicama koje koriste CMS, WordPress pokreće gotovo 60% svih stranica. Iako je sam zamišljen kao platforma za blogove, sa vremenom je, zahvaljujući “pluginovima” dobio čitav set mogućnosti, pa tako WordPress danas pogoni forume, web shopove, pa čak i web aplikacije.

Prema službenim informacijama, u repozitoriju dodataka za WordPress dostupno je gotovo 60,000 dodataka (pluginova) raznih namjena, od onih koji će vam pomoći u uređivanju sadržaja web stranice, do onih koji omogućavaju prilagodbu ovlasti koje svaki tip korisnika ima.

U tako velikom broju dostupnih pluginova, često zna biti teško odabrati onaj pravi, pogotovo u situacijama kada za jednu jednostavnu funkciju dobijete i po par tisuća pluginova. U ovoj objavi donosim top 5 najboljih besplatnih pluginova za WordPress.

Elementor

Elementor
Elementor page builder

Najpopularniji “website builder” za stranice bazirane na WordPressu dostupan je u besplatnom i u plaćenom izdanju. Karakterizira ga jednostavnost uporabe, dostupnost velikog broja elemenata te uistinu odlične mogućnosti prilagodbe izgleda tih elemenata. Dok će neki website builderi omogućiti tek mijenjanje veličine fonta, Elementor, čak i u besplatnoj verziji nudi mnogo više, od prilagodbe tipografije, stiliziranja elemenata, te mnoge druge opcije.

Ocjena:


Yoast SEO (WordPress SEO by Yoast)

Yoast SEO
Yoast SEO

Vjerojatno drugi najpopularniji plugin poslije Elementora osobno preporučam svakoj web stranici ili blogu kojem je stalo do dobre SEO optimizacije. Naravno, Yoast SEO ne može u potpunosti zamijeniti savjet stručnjaka za SEO, no može vam u nekoj mjeri poboljšati SEO.

U slučaju da stvarate objavu ili stranicu, Yoast SEO će vam pri dnu stranice prikazati niz savjeta i radnju koje preporuča da napravite kako bi ta objava ili stranica bila što bolje optimizirana za web tražilice.

Svakako imajte na umu da tražilice i crawleri točno znaju kada pišete za čitetelje, a kada pišete za tražilice. Pisanje za tražilice vam može donijeti samo lošiju reputaciju i to da vas Google “kazni”, što može biti teško ispraviti.

Savjet: pišite za čitatelje, a Yoastove savjete i preporuke koristite samo kako biste dodatno poboljšali sadržaj. Nikome ne izgleda lijepo vidjeti tonu nabacanih riječi na stranici ili u objavi.

Ocjena:


AMP

AMP (Accelerated Mobile Pages)

Dodatak koji bi preporučio svakom blogu ili web stranici koja sadržava velike količine tekstnog sadržaja, a želi da je Google “voli”. Ovaj dodatak omogućiti će vam korištenje AMP-a (Accelerated Mobile Pages). Time će se sadržaj objave ili stranice posjetitelju otvarati mnogo brže u usporedbi sa količinom vremena koju bi korisnik morao provesti čekajući da se stranica potpuno učita.


Page speed is a direct ranking factor. At Google, users come first.

Izvor: Cognitive SEO

Ako ste ikada istraživali SEO, vrlo vjerojatno ste pronašli informaciju da je Googleu jedan od ključnih faktora brzina učitavanja stranice.

Ako se vaša web stranica učitava sporo, veća je šansa da će je Google niže rangirati, što za vas u pravilu znači i manji broj posjetitelja.

AMP ovdje svakako pomaže time što učitava “lite” verziju objave/stranice, koja se u usporedbi sa punom verzijom stranice, učitava daleko brže.

Ocjena:


Jetpack

Jetpack plugin

WordPress je i sam vrlo jak sustav, no ovaj plugin će ionako snažnom WordPressu dati dodatnu snagu. Iako zahtjeva povezivanje sa vašim WordPress.com računom, dodati će vam preko 20 dodatnih mogućnosti, a samo neke koje ističem su automatsko blokiranje bruteforce napada te prikaz statističkih podataka.

Jedna od najvećih mana ovog plugina je to što ga morate povezati sa WordPress.com računom, što znači da morate imati otvoren i WordPress.com račun, no ako vas to ne smeta, radi se o vrlo dobrom pluginu koji će vam otključati mnoštvo dodatnih mogućnosti u ionako snažnom WordPressu.

Ocjena:


Adminimize

Adminimize plugin

WordPress je vrlo fleksibilan i snažan sustav, a postojeći set mogućnosti i funkcija koje pruža može se jednostavno proširiti korištenjem pluginova. Neki pluginovi će dodati svoji “tab” na navigacijsku traku sučelja WordPress administracije, a kod nekih pluginova, taj tab će se prikazati i korisnicima koji nisu administratori.

Ako na stranici/blogu imate više autora/korisnika, možda ne želite autoru omogućiti pregledavanje statističkih podataka ili upravljanje kontakt formama. U ovom slučaju, ovaj dodatak je pravi odabir!

Ovaj dodatak omogućiti će vam da na temelju uloge korisnika sakrijete neke module i funkcije sa navigacijske trake WordPress administracije.

Time ćete, osim autoru/uredniku/suradniku, pomoći i sebi kao administratoru stranice. Uz ovaj plugin kao administrator više nećete imati brigu tko od korisnika može pristupiti kojem pluginu ili funkciji, a suradniku/autoru/uredniku ćete očistiti korisničko sučelje od nepotrebih stavki.

Ocjena:
Zaključak

WordPress je jedan od najkorištenijih CMS sustava u svijetu, a u repozitoriju dodataka nalazi se gotovo 60,000 pluginova. U tolikom broju pluginova zna biti teško odabrati onaj pravi, pogotovo kada vam se za jedan jednostavan upit prikaže po nekoliko stotina (ako ne i tisuća) dodataka.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

2 komentara na “Top 5: Najbolji besplatni pluginovi za WordPress

    1. AMP će ubrzati učitavanje posebne (AMP) verzije stranice/objave, no imajte na umu da ako koristite temu koja nije prilagođena za AMP, stranica učitana kroz AMP možda neće biti potpuno ista kao i stranica u klasičnom izdanju. Brzina učitavanja je jedan od ključnih faktora za Google, pa sukladno tome, što se brže stranica učitava, to će Google dati viši rank Vašoj stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh