Vaš TV/prijamnik ne podržava DVB-T2? Saznajte što Vam je činiti!

Jedna od čestih tema koja muči sve nas na području Republike Hrvatske je prijelaz na novi DVB-T2 standard prijema signala. Mnogo ljudi ne zna na koji način da provjere podržava li njihov TV ili prijamnik DVB-T2 prijam signala. U ovoj objavi donosimo sve važne linkove i informacije. Također, navesti ću i što Vam je činiti ukoliko Vaš TV ili prijamnik ne podržava DVB-T2 prijam.

Ovom objavom nadovezati ću se na prethodnu objavu, DVB-T2 prijam TV signala: Što sve trebate znati.

Ukoliko Vaš TV/prijamnik podržava prijam DVB-T2 signala

Ako je Vaš TV proizveden u posljednjih nekoliko godina, vjerojatnost da podržava DVB-T2 prijam je vrlo velika. Ako pak koristite prijamnik koji je spojen sa televizorom, a taj je prijamnik proizveden u posljednjih nekoliko godina, vjerojatno podržava DVB-T2 prijam.

Ako ste pak korisnik IPTV usluga (npr. MaxTV, A1 TV i sl.), ili pak sadržaj pratite putem kablovske televizije (satelitska televizija), nećete morati učiniti ništa.

Ukoliko Vaš TV/prijamnik ne podržava prijam DVB-T2 signala

Ako koristite stariji TV (npr. CRT televizor), velika je vjerojatnost da isti ne podržava prijam DVB-T2 signala. Isto vrijedi i za prijamnike starijeg datuma proizvodnje. U tom slučaju, preostaju Vam dvije opcije.

  1. Kupiti novi TV ili prijamnik
  2. Prebaciti se na neku od IPTV usluga ili pratiti TV sadržaj putem satelita

Koji prijamnik odabrati?

Na tržištu se može pronaći uistinu veliki broj TV prijamnika, a gotovo sigurno svi od njih podržavaju prijam novoga signala. To ćete lako provjeriti, svi prijamnici koji podržavaju prijam DVB-T2 signala uz HEVC-H.265 dekodiranje imati će naljepnicu ili oznaku kojom to potvrđuje.

Ukoliko tražite novi prijamnik, a pritom ne želite izdvojiti mnogo novca, gotovo sigurno je da ćete u ponudi pronaći prijamnik marke STRONG.

Prijamnik branda STRONG u većini trgovina pronaći ćete po cijeni nešto nižoj od 200 kn, a to je, barem prema informacijama kojima raspolažemo, najjeftiniji prijamnik koji ćete pronaći u prodaji. Taj je prijamnik moguće spojiti na TV putem HDMI ili Scart kabela.

STRONG STR 8209 prijamnik sprijeda

NAPOMENA: Prijamnik dolazi bez kabela za spajanje, što znači da ćete morati koristiti vlastiti HDMI/Scart kabel.

STRONG STR 8209 prijamnik straga

Također, na ovom linku možete pronaći popis velikoga broja uređaja certificiranih od strane OIV-a. Uređaji navedeni na ovoj listi sigurno podržavaju DVB-T2 prijam signala i HEVC-H.265 dekodiranje.

Zaključak

DVB-T2 je novi standard za prijenos TV signala. Ukoliko Vaš TV ili trenutačni prijamnik ne podržavaju novi DVB-T2 signal, trebati ćete kupiti novi prijamnik ili TV. U ovoj objavi upoznali smo Vas sa STRONG SRT 8209 prijamnikom, koji je ujedno i najjeftiniji prijamnik koji podržava DVB-T2 prijam signala uz HEVC-H.265 dekodiranje.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh