WordPress

WordPress – jedan od najpopularnijih CMS (Content Management System) softvera – sustava za upravljanje sadržajem program je otvorenoga koda koji svakome omogućuje da vrlo brzo kreira vlastiti blog/web stranicu. O njegovoj popularnosti govori činjenica da pogoni gotovo 13% od 100 000 000 najpopularnijih web stranica na svijetu. Sveukupno, WordPress pogoni preko 25% svih web stranica na svijetu.

Povijest WordPressa

WordPress je objavljen 27. svibnja 2003. Njegov prvi autor bio je Matt Mullenweg. Do kolovoza 2010 bio je preuzet preko 12,5 milijuna puta. WordPress je danas najpopularniji CMS sustav na svijetu, te je softver otvorenog koda. Objavljen je pod GPL licencom.

WordPress.com ili WordPress.org?

Ovo pitanje često zbunjuje nove vlasnike web stranica, kao i one koji tek razmišljaju o otvaranju vlastite web stranice/bloga. Onaj “pravi” WordPress zapravo je WordPress.org.

WordPress.org

WordPress.org, kao što sam već napisao je onaj “pravi” WordPress. On je potpuno besplatan za korištenje, a jedino što Vam je potrebno kako biste pokrenuli “pravi” WordPress je domena i hosting, radi čega se naziva “self-hosted” servisom. Nema ograničenja, a možete koristiti sve dostupne teme, kao i “pluginove”, kojima se proširuju funkcionalnosti Vaše web stranice.

Cijena: 0 kn, no potrebni su Vam hosting, te domena

WordPress.com

WordPress.com je “hostano” izdanje WordPressa, što znači da za pokretanje web stranice ili bloga ne trebate skoro ništa. WordPress.com je pokrenut od strane Matta Mullenwega, iste osobe koja stoji iza “pravog” WordPressa. WordPress.com od korisnika ne traži hosting (jer ga sami pružaju), a domena nije obavezna (ukoliko ju nemate, možete koristiti besplatnu subdomenu, npr. mojastranica.wordpress.com). WordPress.com zvuči kao odlična kombinacija – ne trebate hosting niti domenu. No ukoliko trebate sve mogućnosti koje biste dobili sa WordPress.org trebati ćete plaćati uistinu velik iznos.

PlanCijena
Free (jako puno ograničenja, malo mogućnosti)0 kn
Personal~ 310 kn/god
Premium~ 620 kn/god
Business~ 1940 kn/god
Ecommerce~ 3500 kn/god
VIPod ~32 000 kn/mj

Što odabrati?

Ukoliko stranicu pokrećete da biste naučili kako napraviti osnovnu web stranicu u WordPressu i ne očekujete posjećenost stranice, pri čemu imate ograničen budžet, odaberite WordPress.com. WordPress.com ograničiti će broj tema i pluginova koje možete koristiti, što će vas svakako potaknuti na odabir boljeg plana ili prelaska na WordPress.org

Ukoliko planirate otvoriti stranicu na kojoj biste objavljivali sadržaj, ili otvarate stranicu za tvrtku/posao, svakako odaberite WordPress.org. WordPress.org omogućiti će Vam korištenje uistinu velikog broja tema i pluginova bez ikakvih ograničenja, pri čemu ćete moći koristiti i vlastitu domenu.

Zaključak

WordPress je jedan od najpopularnijih CMS-a na svijetu, što svakako dokazuje činjenica da pokreće 13% od 1 000 000 najpopularnijih web stranica. WordPress.com dobar je ukoliko tek ulazite u svijet izrade web stranica, a njegova će ograničenja vrlo brzo će vas natjerati na prijelaz na WordPress.org – “pravi WordPress”.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

2 komentara na “WordPress

  1. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you
    using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my web site loaded up as fast as yours lol

    1. Hello,
      Thank you very much. We are using MyDataKnox. You can click to MyDataKnox banner in sidebar (on PC) or footer (on mobile) and use our affiliate link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh