Zentyal: Je li Windows Server konačno dobio besplatnu zamjenu?

Svaka tvrtka koja namjerava bilo koji dio programa/web stranica/usluga prebaciti na vlastiti server, dolazi do nužnog koraka koji određuje sve, odabir operativnog sustava na serveru.

Tu uglavnom dolaze dvije opcije: jedna od mnogih distribucija Linuxa, ili jedno od izdanja Windows Server operativnog sustava. Razlika u cijeni između ove dvije opcije, pri kojoj je opcija Linux gotovo uvijek besplatna, opcija Windows Server zadiviti će Vas visokom cijenom, podrškom (za koju ne kažem da je uvijek sjajna), te cijenom, koja će Vas, posebice ako ste mala tvrta ili ako želite uštedjeti, itekako navesti na razgledavanje ostalih opcija.

Windows Server

Operativni sustav Windows Server pružiti će Vam uistinu velik broj mogućnosti koje ćete, ovisno o snazi Vašega servera itekako dobro platiti, ali jednoj maloj tvrtki mnoge od njih biti će nepotrebne. Windows Server, barem po mom mišljenju ima smisla tek ako ste veća tvrtka i trebate neke značajke koje su dostupne u operativnom sustavu Windows, a iz dobrog razloga ih ne bi bilo moguće zamijeniti besplatnim alternativama ili alternativama otvorenoga koda.

Tona znajački

Windows Server, kao što sam to već naveo, dolazi sa uistinu velikim brojem dostupnih značajki, a samo neke od njih možete vidjeti na fotografiji ispod ovoga teksta.

Dok će manje tvrtke uglavnom koristiti samo Web Server (IIS) značajku, one veće (ili one sa većim zahtjevima) mogle bi posegnuti za DNS Serverom, Active Directory domenskim kontrolerom, DHCP serverom i ostalim značajkama.

Cijena koja oduševljava

Ako ste ikada prije koristili Windows, sučelje Windows Server operativnog sustava vjerojatno će Vam biti dobro poznato, prvenstveno radi toga što Windows Server obično izlazi u sličnom vremenskom periodu kao i klijentska izdanja (primjerice Windows Server 2016. je izišao 2016. godine, dok je Windows 10, na kojemu je Windows Server 2016. baziran, izišao godinu ranije, 2015. godine), što će doprinijeti tome da korisničko sučelje bude slično kao u klijentskoj verziji.

No poznato korisničko sučelje i jednostavnost instalacije usluga i mogućnosti, u najnovijem Windows Server 2019. izdanju stajati će Vas između 3000 i 6000 kuna po poslužitelju, što pogotovo ako imate više servera na koje želite instalirati Windows Server i konfigurirati primjerice, load balancing, može doseći poprilično visoke iznose.

Cijene Windows Server Essentials kreću od oko 3000 kn. Za Windows Server Standard cijene ići od 6500 kn, pa čak i preko 8000 kn (govorimo o Windows Server Standard!!).

Zentyal: Open source zamjena za Windows Server?

Zentyal – projekt otvorenoga koda baziran na Ubuntu Linuxu, koji po cijeni od 0kn pruža gotovo sve mogućnosti koje pruža Windows Server. Kod Zentyala se cijela konfiguracija (osim instalacije na server) vrši kroz web sučelje, svakako zvuči primamljivo.

Samo neke značajek i servisi koje će Vam Zentyal pružiti su:

 • Domain Controller
 • File Sharing
 • Mail server
 • Groupware
 • DNS server
 • Firewall
 • DHCP server
 • Certification Authority
 • HTTP proxy
 • VPN server
 • RADIUS
 • FTP

Kao što je vidljivo, Zentyal će pružiti više-manje sve ono što je jednoj prosječnoj tvrtki potrebno, pa čak i više. Zentyal čak možete koristiti i kao domenski kontroler, a detaljno testiranje i konfiguriranje Zentyala. Instalacija i podešavanje Zentyala kao domenskog kontrolera biti će prikazano u sljedećoj (možda video?) objavi!

Zaključak

Dok je Windows Server u velikim tvrtkama uglavnom “must”, malim tvrtkama, koje ciljaju na jednostavno postavljanje uglavnom svih nužnih servisa i usluga, a pritom žele proći što jeftinije, svakako bih preporučio korištenje nekog open source rješenja. Ali tu ipak stavljamo naglasak na jednostavno konfiguriranje. Tu posebno predlažem Zentyal, koji će Vam po cijeni od 0 kuna, pružiti, vrlo vjerojatno i više nego što Vam je potrebno.

Bruno G.

Glavni urednik portala TechNewsBB. U slobodno vrijeme bavi se razvojem programa, web dizajnom i konfiguriranjem mrežne i informatičke opreme.

16 komentara na “Zentyal: Je li Windows Server konačno dobio besplatnu zamjenu?

 1. Well I sincerely enjoyed reading it. This post offered by you is very practical for good planning.

 2. Thankfulness to my father who informed me about this blog, this blog is in fact remarkable.

 3. Možemo li računala sa Windowsom spojiti u Zentyal domenu i da li možemo kreirati Group Policy?

  1. Računala sa Windowsom možete spojiti u Zentyal domenu na isti način kako biste to učinili da se radi o AD domeni. Možete kreirati Group Policy, no za to ćete na jednom (preporučeno administratorovom računalu) morati instalirati RSAT.

 4. I think the admin of this web page is in fact working hard in favor of his web page, since here every data is quality based data.

 5. Hey, i’m for the first time here. I came across this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope to present
  something again and aid others like you aided me.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Povratak na vrh